Ralli SM-sarjan kausi on edennyt puolenvälin krouviin ja seuraavat pisteet ovat jaossa tulevana viikonloppuna Seinäjoella ajettavassa, perinteikkäässä SM Pohjanmaa Rallissa. Mukaan lähtöviivalle on ilmoittautunut 123 autokuntaa, joista 51 on mukana SM-luokissa. Pitkästä aikaa myös yleisö on tervetullut erikoiskokeille.

SM1-luokassa pistetaistelu on ollut koko alkukauden äärimmäisen kovaa. Hallitseva Suomen mestari ja luokan johtopaikkaa pitävä Teemu Asunmaa on viikonlopun yksi kovimpia ennakkosuosikkeja. Alavudelta kotoisin oleva Asunmaa on voittanut kotikipailunsa SM1-luokan jo kolmena vuonna peräkkäin ja tulee olemaan tänä vuonnakin äärimmäisen vaikea voitettava. – Aika monena vuonna oltu samassa tilanteessa. Ei ole viimeinen kisa vielä, mutta kyllähän aina kotikulmilla on tuttuja ja yhteistyökumppaneita on katsomassa jonkun verran, niin siinä mielessä on hyvä saada vauhti päälle heti, Asunmaa kommentoi.

Viime vuoden SM1-luokan pronssimitalisti Mikko Heikkilä on ollut loistovireessä kauden kahdessa edellisessä osakilpailussa, joissa molemmista nurmijärveläinen on nakutellut luokan ykköspystit. Heikkilän lisäksi kovimmat haastajat ovat tutut nimet Emil Lindholm ja konkari Juha Salo.

Sarjan edellisessä osakilpailussa koko kisan kovimman suorituksen teki kuitenkin Aleksi Röyhkiö, joka on kisa kisalta noussut lähemmäs luokan kärkeä ja Pohjanmaalla nuorukainen tulee varmasti nostamaan tasoaan entisestään. – Vauhdin puolesta yritetään jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin ja palkintopallille tosissaan tähdätään Pohjanmaa Rallissa, Röyhkiö päättää.
Yksi mielenkiintoinen nimi luokassa on myös Ville Pynnönen, joka tekee paluun rallipoluille 10 kuukautta sitten Latvian EM-rallissa tapahtuneen ulosajon jälkeen.

Kinnusella ja Hautamäellä pisteen ero ennen Pohjanmaata

SM2-luokassa tällä kaudellakin kaksi on ollut ylitse muiden. Jaro Kinnunen ja Ville Hautamäki olivat ennen kauden alkua selkeät ykkössuosikit ja molemmat ovat myös lunastaneet odotukset. Tällä hetkellä kaksikon erottaa vaivainen piste ennen kauden neljättä osakilpailua. Omaa tarinaa tasaisuudesta kertoo myös se, että kaksikon ero edellisen osakilpailun maalissa oli vain 4,1 sekuntia.
Kovimmat haastajat kärkikaksikolle ovat edellisen osakilpailun kolmanneksi ajanut Anssi Rytkönen ja pistekolmonen Kristian Kiviniemi.

SM3-luokan mestaruuskamppailuun ilmoittautunut uusia nimiä

SM3-luokassa Tuukka Hallia johtaa luokkaa 14 pisteen turvin ennen Roope Korhosta. Loistavasti talvikaudella suorittanut Hallia ei ollut Länsirannikolla parhaimmassa iskussa ja jäi niukasti podiumin ulkopuolelle.

Viime vuoden Suomen mestari Lauri Joona teki paluun voittokantaan heikohkosti sujuneen talvikauden jälkeen ja nousi Länsirannikon luokkavoiton myötä sarjakolmanneksi. Pohjanmaalla Joonan kyytiin hyppää uusi kartturi, kun Emil Lindholmin kyydissä viime vuosilta tuttu Mikael Korhonen istuu loppukaudeksi Joonan vierelle. – Ari halusi jäädä omasta tahdostaan pois kartturin jakkaralta hänen henkilökohtaisten syiden takia ja kunniotamme hänen päätöstään. Yllätyksenä tullut tieto aiheutti hieman harmaita hiuksia, mutta melko nopeasti asiat loksahtelivat paikalleen ja loppukaudeksi kyytiin istahtaa kokenut Mikael Korhonen, Joona kertoo.

Viime kaudella SM4-luokan hopeamitalia juhlinut Toni Herranen on tehnyt määrätietoista työtä ja oli jo edellisessä osakilpailussa upeasti luokan kolmas. Voitaneen olettaa, että kaiken osuessa kohdalleen on Herranen myös Seinäjoen maisemissa jälleen haastamassa luokan ykkösnimiä. Länsirannikolla pahasti epäonnistunut Henri Hokkala saa vihdoin alleen modernin Ford Fiesta Rally4-auton ja tulee varmasti omalla panoksellaan hämmentämään soppaa kärjen osalta.

Oskari Heikkisellä turvallisen tuntuinen johto SM4-luokassa

SM4-luokassa Oskari Heikkinen on suvereenin tuntuisessa johdossa. Edellisen osakilpailun kakkostilan myötä nuorukainen varmisti myös paikan uuteen FIA Rally Star -maanosafinaaliin, joka käydään Saksassa ensi vuoden puolella. – Nyt ajetaan alusta asti kaasu pohjassa. Tarkoitus on saapua hyvällä sijoituksella yötauolle ja lähteä hyvissä asemissa lauantain erikoiskokeille, Heikkinen suunnitteli.

Kakkospaikalla peräti 38 pisteen päässä Heikkisestä on Jere Pensas ja kolmatta sijaa pitää hallussaan edellisessä kilpailussa keskeyttänyt Konsta Saarinen. Länsirannikon osakilpailun ylivoimainen voittaja Juho Koski-Lammi ajaa Pohjanmaalla kotikisaansa ja voidaan nostaa yhdeksi ennakkosuosikiksi. Kauden ensimmäisen osakilpailun väliin jättänyt ja Kouvolan osakilpailussa keskeyttämään joutunut Koski-Lammi on tällä hetkellä pisteissä vasta viides. SM-luokkien ulkopuolella ovat ainakin vielä tänä vuonna Rally3-luokituksen autot. M-Sport Polandin rakentama, tänä vuonna rallipoluilla debytoinut, Ford Fiesta Rally3 on tähän mennessä nähty Kouvolassa virolaisen Ken Tornin ajamana sekä Länsirannikolla Arttu Lähdenimen käskyttämänä. Pohjanmaalla Lähdeniemi saa kirittäjän luokkaan 6, sillä vastaavalla Rally3:lla mukana on SM2-luokan Mitsubishin kabiinissa jo muutaman vuoden viihtynyt Jussi Lindberg. – Olihan siinä toki totuttelemista, jarrutusmatka on lyhyempi ja kääntyvyys parempi. Auto tekee juuri kuten haluat. Tarkasti pitää ajaa ja kaasu pysyä pohjassa, Lindberg kertoi testipäivän jälkeen.

Ralli SM-luokkien TOP3 3/6 osakilpailua
SM1-luokka

 1. Teemu Asunmaa 59p
 2. Mikko Heikkilä 54p
 3. Juha Salo 53p

SM2-luokka

 1. Jaro Kinnunen 64p
 2. Ville Hautamäki 63p
 3. Kristian Kiviniemi 49p

SM3-luokka

 1. Tuukka Hallia 64p
 2. Roope Korhonen 50p
 3. Lauri Joona 49p

SM4-luokka

 1. Oskari Heikkinen 77p
 2. Jere Pensas 39p
 3. Konsta Saarinen 37p

Tiimit

 1. Porvoon Autopalvelu 127p
 2. TGS ASV Team 113p
 3. Printsport 102p

Katso kaikki pisteet >>
Lue lisää sarjan säännöistä >>
Livelähetykset Moottoriurheilu.TV:n YouTube-kanavalla >>

Ralli SM-sarjan loppukauden kilpailukalenteri
18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
13.-14.8. Top Building Ralli, Lahti
25.-26.9. SM KokUA 60-v Juhlaralli, Kokkola

RSJM: Kauppinen ja Koski johtopaikoilla Pohjanmaalle

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja jatkuu tulevana perjantaina Seinäjoella SM Pohjanmaa Rallissa kauden kolmannella osakilpailulla. Junioreita ja Nuorten SM:n kuljettajia on matkaan lähdössä kaikkiaan 35 autokuntaa.

Nuorten SM:n kärjessä kilpailuun starttaa Honda Civicillä 14-vuotias Tuukka Kauppinen (Huuha UA) Laukaan Äijälästä, kartanlukijanaan Veli-Pekka Karttunen (AL-Kangasniemi). Kauden kahdesta aiemmasta kisasta on alla talvelta Kouvolasta kakkossija ja kolmen viikon takaa Liedosta voitto. – Pohjanmaalla ei ole tullut kisattua, joten täysin uutta seutua siinä mielessä. Koetetaan jatkaa alkukauden malliin kärjen tahdissa, Kauppinen kertoo kilpailun tavoitteesta.

Toisena pisteissä on ESMC:n kaksikko Justus Räikkönen (16v) – Mika Rönnberg ajokkinaan Ford Fiesta. – Pohjanmaasta ei ole kokemusta, omaa ajoa lähdetään tekemään hölmöjä virheitä vältellen, mutta valehtelisin jos sanoisin ettei voittamista yritetä, onhan sarjan tilannekin vielä täysin auki, kertoo Räikkönen.

Talven jälkeen sarjan piikkipaikalla ollut KorUA:n kaksikko Jooa Iivari (16v) – Mika Rampanen Ford Fiestalla ajautui Länsirannikolla voittotaistosta pienen hidasteosuman jälkeen ulosajoon. Sarjasijoitus on nyt neljäs, mutta kuljettajalla on vahva aikomus parantaa sijoitusta. – Kyllä me ehdottomasti lähdetään voittoa tavoittelemaan nollakisan jälkeen, kertoo Iivari päättäväisesti.

Junioreissa sarjan kärkipaikkaa pitää RSJM4-luokassa ajava AL-Härmän kaksikko Riku Koski – Kari Bergbacka BMW M3:lla. Autokunta on voittanut luokkansa molemmissa kauden aiemmissa kilpailuissa ja ollut myös juniorien nopein autokunta kokonaisuudessaan. – Tähän asti ollaan kauden osalta tavoitteessa, mutta ei siellä kilpailuissa kärsi yhtään antaa siimaa. Täysiä lähdetään ajamaan ja koitetaan jatkaa samalla menolla kuin tähänkin asti, Koski suunnittelee.

Vain pisteen päässä Koskesta on EPUA:n vauhtikaksikko Mika Korvola – Miika Saari Honda Civicillä. He ajavat RSJM1-luokassa ja ovat myöskin voittaneet molemmat aiemmat osakilpailut. Kosken luokassa on kilpailijoita ollut aavistuksen enemmän ja sen myötä Koski johtaa yhdellä pisteellä, lähtijämäärä kun vaikuttaa jaettavaan pistepottiin. – Ensimmäisestä sijasta lähdetään ajamaan, mutta lujaa saa taas mennä on siellä niin kovia nimiä listassa taas. Mestaruutta on lähdetty hakemaan ja sitä koitetaan hakea edelleen, mutta aika näyttää mitä sieltä sitten lopulta tulee, Korvola summaa tavoitteitaan.

Kolmantena sarjan pisteissä on LakUA:n kaksikko Juhani Männikkö – Ilkka Majava Toyota Starletilla. Eroa johtavaan autokuntaan on viisi pistettä, kaksi luokkavoittoa RSJM3-luokassa, mutta pienempi pistepotti johtuu samasta syystä kuin Korvolan autokunnallakin. – Pohjanmaalle lähdetään puolustamaan oman luokan kärkipaikkaa. Koko alkukauden on ollut aika vähäinen osanotto meidän luokassamme, eikä Pohjanmaa tee poikkeusta ikävä kyllä, Männikkö tuumailee.

Niin Juniorien kuin Nuortenkin kuljettajat odottavat sekuntitaistojen lisäksi kovasti sitä, että pääsevät ajamaan paljon, kilpailun kaksipäiväisyys tuotti luokkien kärkinimien joukossa pelkästään innostuneita lausuntoja.

Katso kaikki kilpailuviikonlopun osallistujat >>
RSJM- ja Nuorten SM-pisteet >>
RSJM-kuvagalleria >>

Rallin Suomen Juniorimestaruus- sekä Nuorten SM-sarjojen loppukauden kilpailukalenteri
18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
28.8. Askolan Granit -Ralli, Kerava
25.-26.9. SM KokUA 60-v Juhlaralli, Kokkola

   

SM Pohjanmaa Ralli -kilpailuinfo

SM Pohjanmaa Rallin reitti pitää sisällään 8 erikoiskoetta, joista kaksi ajetaan perjantaina illan hämärtyessä ja loput kuusi lauantaina. Perjantain erikoiskokeet ovat yhteismitaltaan 32,76 kilometriä ja lauantain kuusi erikoiskoetta 89,02. Yhteensä erikoiskoekilometrejä kertyy 121,78. Kilpailun lähtötapahtumat alkavat perjantaina Seinäjoen keskustorilta klo 19 ja maaliin samalle paikalle kilpailijoita odotellaan lauantaina klo 18:20 alkaen.

Kilpailun aikataulu

Perjantai 18.6.2021
19:01 Lähtö, Seinäjoen tori
19:34 EK 1 Länsikylä (23,14 km) – Sulkuaika 18:00-00:01
20:09 EK 2 Suokko (9,62 km) – 18:30-00:30
20:41 Yötauko, Rengastien Autotarvike, Seinäjoki

Lauantai 19.6.2021
11:10 EK 3 Sikakylä (20,48 km) – Sulkuaika 09:45-15:45
11:47 EK 4 Kalakoski (14,70 km) – 10:20-16:20
12:40 EK 5 Ojajärvi 1 (13,44 km) – 11:15-17:00
13:17 Huolto, Rengastien Autotarvike, Seinäjoki
15:45 EK 6 Hirvijärvi (19,32 km) – 14:20-20:20
16:48 EK 7 Ojajärvi 2 (13,44 km) – 15:20-21:30
17:14 EK 8 Haasoja (7,64 km) – 15:40-21:40
18:20 Maali, Seinäjoen tori