Ralli SM-sarjan kauden viides osakilpailu, Lahdessa ajettu Top Building Ralli saatiin turvallisesti maaliin lauantaina 14.8. Kuninkuusluokassa parhaiten Top Building Rallin erikoiskokeet hallitsi virolainen Egon Kaur, joka ajoi varman ja nousujohteisen kisan.

SM1-luokkaa toiseen kisapäivään siirryttäessä johti Emil Lindholm, joka hallitsi toistakin kisapäivää aina viidennelle erikoiskokeelle saakka. Tasaisesti kärjen tuntumassa koko rallin ajanut Viron Egon Kaur kuittasi johtopaikan Lindholmilta kuudennella erikoiskokeella eikä luopunut siitä enää kolmella viimeisellä erikoiskokeella. – Hieno fiilis oli koko päivän, nautittiin todella Suomen teistä. Hieman oli moottoriongelmia mutta niistä selvittiin ja saatiin ajettua maaliin. Tähtäin on Suomen MM-rallissa ja tämä toimi hyvänä testikisana sitä silmällä pitäen, Kaur valotti.

Emil Lindholm ajoi varmasti toiseksi ja kuittasi suurimman pistepotin SM1-luokassa, kun Kaur ei SM-pisteistä aja. – Saatiin korkeimmat pisteet ja sitä tultiin hakemaan. Tilanne on kutkuttava ennen viimeistä osakilpailua, Lindholm kertoi maalissa.

Mikko Heikkilä jatkoi kovaa kauttaan ja otti nyt kahden voiton ja yhden kakkosijan jatkoksi kolmannen tilan ja toiseksi kovimmat pisteet nousten samalla luokan pistekärkeen yhden pisteen erolla Lindholmiin. Pistelaskussa otetaan huomioon kauden viiden ensimmäisen osakilpailun tuloksista neljä parasta sekä kauden päätösosakilpailun pisteet kokonaisuudessaan. – Hieno kilpailu ja hyvät fiilikset lopputuloksesta. Kokkolassa tullaan näkemään rehellinen kisa, sillä nopein siellä voittaa myös mestaruuden, Heikkilä tuumasi.

Paluun SM-sarjaan tehnyt vuoden 2018 Suomen mestari Eerik Pietarinen ajoi neljänneksi ja ajopaikasta kärsinyt hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa viides.

Lappi dominoi SM2-luokkaa

Esapekka Lappi oli Lahdessa täysin omaa luokkaansa ajaen kilpailun jokaiselle yhdeksälle erikoiskokeelle pohja-ajat SM2-luokan puolella. Lappi testasi Top Building Rallissa osaomistamansa RTE-Motorsportin tuoretta hankintaa, Toyota Yaris N5-autoa. Maalissa Lappi oli yli minuutin nopeampi kuin seuraavana tullut Jaro Kinnunen. – Hyvinhän se meni, kun voitto tuli. Onnistuttiin siinä mitä tänne tultiin tekemään, eli promoamaan autoa. Monissa olosuhteissa saatiin ajaa, joka on hyvä. Ihan ei voima riittänyt R5-autoja vastaan, vaikka hiukan yritin vielä viimeiselläkin puristaa, Lappi naureskeli.

Esapekka LappiSM2-luokan voittajat, Esapekka Lappi & Janne Ferm. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Pistekärjessä ennen kilpailua olleiden Ville Hautamäen ja Jaro Kinnusen kohtaamisesta odotettiin jälleen tasaista. Hautamäen kisa ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaan ja Lapin jälkeen toiseksi ajanut Kinnunen oli maalissa peräti 50 sekuntia nopeampi kuin kolmanneksi ajanut Hautamäki. Myöhemmin Kinnusen viikonloppu sai mollivoittoisen päätöksen, kun kakkossija ja pistejohto vaihtuivat hylkäykseen epäonnisen tapahtumasarjan jälkeen. Kinnusen auton turboahdin oli huollossa ennen kilpailua, jossa siihen inhimillisen erehdyksen vuoksi asetettiin millin liian suuri kuristin. Turboahdin mitattiin rallin esikatsastuksessa, jossa katsastusmiehet virheellisesti sinetöivät väärän kokoisen kuristimen.

Roope Korhonen otti avausvoittonsa SM3-luokassa ja nousi pistekärkeen

SM3-luokassa saatiin uusi osakilpailuvoittaja, kun Roope Korhonen ajoi kaksipäiväisen kilpailun päätteeksi luokan keskimmäiselle palkintopallipaikalle. – Todella hyvä kisa meiltä, vaikka oltiinkin vähän unessa ensimmäisenä päivänä. Mitään isompia ongelmia ei ollut ja saatiin vedettyä koko ralli täysillä, Korhonen kertoi.

Kisan ensimmäistä päivää hallinnut Henri Hokkala joutui keskeyttämään tekniseen vikaan kärkipaikalta aamun ensimmäisellä erikoiskokeella. Tasaisen kilpailun ajanut Kristian Nieminen otti myös uransa parhaimman SM-sijoituksen ajamalla toiseksi. Eroa luokan voittaneeseen Korhoseen kertyi reilut 25 sekuntia. Tommi Heino otti toisen perättäisen kolmossijan, eroa kärkeen kertyi reilun minuutin verran.

Koski-Lammille hattutemppu täyteen SM4-luokassa

V1600-autoilla ajettavassa SM4-luokassa Juho Koski-Lammi oli jälleen omaa luokkaansa ja otti jo kolmannen perättäisen voittonsa luokassa täydentäen näin puhtaan hattutempun. – Tänään oli kaikenmoista ongelmaa, mutta maaliin päästiin. Kausi on mennyt juuri kuten oltiin toivottu ja suunniteltu, hieno tulos, Koski-Lammi fiilisteli. Konsta Saarinen ajoi vaikean kesäkauden alun jälkeen hienosti toiseksi. Markus Heikkinen täydensi luokan kolmen parhaimmiston.

Ralli SM -sarja jatkuu reilun kuukauden tauon jälkeen 25.-26.9. Kokkolassa ajettavalla kauden päätösosakilpailulla, SM Kokkolan UA 60-vuotis Juhlarallilla. Kokkolassa mukana ovat jälleen RSJM-sarjan kuljettajat, jotka ajavat 28.8. kauden neljännen osakilpailunsa Keravan Askolan Granit -Rallissa.

Tulokset: Top Building Ralli, Lahti
SM1-luokka

 1. Egon Kaur 53:40,8
 2. Emil Lindholm +19,6
 3. Mikko Heikkilä +20,2

SM2-luokka

 1. Esapekka Lappi 55:02,7
 2. Jaro Kinnunen +1:31,4
 3. Ville Hautamäki +2:12,3

SM3-luokka

 1. Roope Korhonen 58:34,3
 2. Kristian Nieminen +25,7
 3. Tommi Heino +1:07,9

SM4-luokka

 1. Juho Koski-Lammi 1:03:42,0
 2. Konsta Saarinen +22,4
 3. Markus Heikkinen +1:17,8

Alustava pistetilanne Top Building Rallin jälkeen (5/6 osakilpailua)
Ralli SM -sarja
SM1-luokka

 1. Mikko Heikkilä 86p
 2. Emil Lindholm 85p
 3. Teemu Asunmaa 79p

SM2-luokka

 1. Ville Hautamäki 88p
 2. Jaro Kinnunen 92p
 3. Anssi Rytkönen 57p

SM3-luokka

 1. Roope Korhonen 75p
 2. Lauri Joona 74p
 3. Tuukka Hallia 64p

SM4-luokka

 1. Oskari Heikkinen 95p
 2. Juho Koski-Lammi 75p
 3. Konsta Saarinen 67p

Tiimit

 1. Porvoon Autopalvelu 185p
 2. TGS ASV Team 176p
 3. TGS Skoda Team 158p

Rallin SM-sarja tiedotus.