Moottorikelkkailuenduron kisakausi starttasi lauantaina Ruunaassa Lieksassa ja olosuhteet tarjosivat konkareillekin haastetta. Tero Lokka ajoi Pro-sarjan voittoon, Kati Pätsi hallitsi Ladyjä ja Aleksi Mäntyharju aloitti vauhdikkaasti nousukautensa kohti Semi-Prota.

SM Pro -sarjan voittoon ajoi rovaniemeläinen Tero Lokka. Hän joutui viime viikonloppuna tyytymään sprintin SM-hopeaan, mutta lähtee nyt täysillä tavoittelemaan enduron mestaruutta. – Kisa meni kyllä aivan nappiin, vaikka tuntuikin vaikealta ja todella raskaalta, mutta ilmeisesti tilanne oli sama kaikilla kilpailijoilla, Lokka paljastaa. – Oli upeaa päästä ajamaan enduroa pitkästä aikaa, ja reitit olivat hyvät, vaikka olosuhteet olivat tehneet niistä todella raskaat ja haastavat ajaa, Lokka toteaa ja viittaa jo useamman päivän jatkuneisiin plussakeleihin.

Toiseksi huristeli kiteeläinen Joni Juvonen ja kolmanneksi Juho Jurvanen. – Ensimmäisellä pätkällä meni kädet tukkoon, ja suvikelin lumi oli todella raskasta ajaa, enkä pystynyt tänään parempaan. Enduron Suomen mestaruus on kuitenkin tavoitteena tällä kaudella, ja meillä tulee tiukka kilpailu Lokan Teron kanssa, Juvonen lupailee.

Viime viikonloppuna sprintin Suomen mestaruuden Pro-sarjassa sinetöinyt iisalmelainen Saku Niskanen joutui keskeyttämään kilpailun teknisen vian takia.

Lieksan kauden avausendurossa ajettiin kaksi erikoiskoetta ja niiden väliset siirtymät. Erikoiskoekilometrejä kertyi 83 ja yhteensä siirtymineen reitin pituus oli vajaat 100 km.

SM Ladyt -sarjassa voittoon ajoi lauantaina kuusamolainen Kati Pätsi. – Ensimmäisellä erikoiskokeella olin nopein, vaikka kaaduinkin kerran. Toisella ek:lla alku lupasi hyvää, mutta sekin osoittautui sitten todella raskaaksi ja tuntui, että kunto loppuu kesken. Maalissa mietin, että joku voisi tulla kiitos nostamaan minut kelkan selästä pois, Pätsi kertoo naureskellen.

Olipahan kunnon endurokauden aloitus ja sitä sai ajaa enduroa oikein kyllikseen, Pätsi kiteyttää, ja toteaa odottavansa jo innolla seuraavaa kisaa, joka käydään kolmen viikon päästä hänen kotikonnuillaan Kuusamossa. Harraste A -sarjan kärkipaikan haalinut Aleksi Mäntyharju myhäili tyytyväisenä kilpailun jälkeen. – Ensimmäisellä ek:lla putosin kerran kyydistä, mutta onneksi selvisin säikähdyksellä eikä kelkka mennyt päin puuta, vaan pysyi uralla.

Kolme kautta kilpailleen Mäntyharjun tavoitteena on tällä kaudella sijoittua sarjansa kolmen kärkeen ja nousta ensi kaudeksi Semi-Pro:hon. – Olen saanut treenata todella hyvässä seurassa, alla on huippuiskarit ja kelkka pelaa hyvin – tuntuu, että palaset ovat alkaneet loksahdella kohdalleen, mies iloitsee.

SM Junioreissa voittoon ajoi lauantaina 15-vuotias Jere Mononen. – Oli mukava kisa. Tavoitteenani on Kuusamossakin tietysti ykköspaikka, kolme talvea kilpaillut ja 3-vuotiaasta asti isänsä kanssa kelkkaillut Mononen kertoo.

Kilpailun turvallisuus- ja ensiapupäällikkö Kari Nevalainen vahvistaa järjestävän seuran Lieksan Moottorikerho ry:n puolesta, että kilpailupäivä sujui hyvin ja ilman suurempia loukkaantumisia. – Saimme järjestettyä pellolle isot väljät varikkoalueet ja pidettyä turvavälit hyvinä. Talkoohenkilökunta onnistui hienosti – siitä iso kiitos heille ja myös naapurikunnasta Ilomantsista Tuupovaaran Moottorikerhosta tulleille apujoukoille, Nevalainen kiittelee.

Laajalla alueella ajettava endurokilpailu vaatii paljon lupa-asioiden selvittelyä ja käytännön järjestelyä. – On kaikki turvallisuusasiat, tie- ja reittisulut, kisareitin valmistelu – järjestäjien ydinporukka on aika lailla kellon ympäri kiinni järjestelyissä etenkin kilpailua edeltävän viikon. Nevalainen vahvistaa, että plussakelin myötä märkä lumi ja kuplavolkkarin kokoiseksi muodostuvat patit reitillä toivat kuskeille haastetta. – Monilla kelkan säädöt oli nimittäin ehkä tehty pehmeälle lumelle.

Lieksan enduron järjestävänä seurana toimi Lieksan Moottorikerho ry ja kilpailukeskuksena toimi Ruunaan Matkailu. Kilpailu järjestettiin ilman yleisöä ja viranomaisten koronaohjeistuksia noudattaen.

Tulokset

SM-Pro

Tero Lokka (33) Lapin Moottorikelkkailijat ry
Joni Juvonen (2) Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry
Juho Jurvanen (10) Läntisen Keski-Suomen Moottorikelkkailijat ry

Muut sarjat:

SM Historic

Sami Kopra Rauman Seudun Moottorikerho ry
Ismo Lammi Muhoksen Kelkkakerho ry
Antti Takanen Kainuun Moottorikerho ry

Legendat B

Reijo Muhonen Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry
Timo Astikainen Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry
Hannu Yli-Huumo Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat ry

SM Ladyt

Kati Pätsi Kuusamon Moottorikelkkailijat ry
Tanja Kaitainen Kaakkoisrajan Kelkkateam ry
Sara Waenerberg Kaunuun Moottorikerho ry

SM Juniorit

Jere Mononen Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry
Aleksi Oilinki Sotka MC rt
Eetu Korhonen Kainuun Moottorikerho ry

Legendat

Janne Nurminen Arctic Race Rovaniemi ry
Erkki Venäläinen Lumi-Savon Moottorikelkkailijat ry
Anssi Viskari Mikkelin Moottorikerho ry

SM Master

Kalle Laamanen Itä-Savon Moottorikelkkailijat ry
Jarkko Lahenius Muhoksen Kelkkakerho Ry
Pekkä Töhönen Pohjois-Savon Moottorikelkkailijat ry

Harraste B

Simo Toivomäki Järvenpään Moottorikelkkailijat ry
Niko Varis Keski-Karjalan Moottorikelkkailijat ry
Jyrki Tuupanen Lieksan Moottorikerho Ry

Harraste A

Aleksi Mäntyharju Etelä-Pohjanmaan Moottorikelkkailijat ry
Markus Timonen Lieksan Moottorikerho ry
Petja Vuojärvi Tuupovaaran Moottorikerho ry

Semi-Pro

Antti Haiko Viitasaaren Lumikot ry
Veli-Matti Matikainen Kainuun Moottorikerho ry
Ville-Veikko Leppänen Pohjois-Karjalan Kelkkailijat ry

Kaikki viralliset tulokset löytyvät täältä.

Kilpailunjärjestäjän kisasivut löytyvät täältä.

Enduron kilpailukalenteri 2021

27.2.2021 1.SM Enduro Lieksa
20.3.2021 3.SM Enduro Kuusamo (kerhojoukkueiden SM)
26.-27.3.2021 4.SM Enduro Kemijärvi Giant

Suomen Moottorikelkkailijat ry eli SMK ry toimii kelkkaharrastajien etujärjestönä ja sen tavoitteena on edistää niin vapaa-ajan kelkkailijoiden kuin myös kilpailijoitten harrastusmahdollisuuksia sekä edesauttaa harrastuksen näkyvyyttä sekä tunnettavuutta.

Teksti: Suomen Moottorikelkkailijat ry
Kuva: Milla Vahtila